Ett
fantastiskt bröd
Detta är ett
oerhört lättgjort bröd som bara jäser
en gång och sedan stjälps upp på
bakbordet och skärs i sneda bitar.
Passar perfekt till den hemmagjorda
färskosten eller kronärtkocksdippen.
Ska vara gjort samma dag det ska ätas.
Ingredienser:
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g(1/2 paket) jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12,5 dl vetemjöl
+ mjöl till utbakningen
Smula
jästen i en bunke och lägg i salt och
honung. Lös upp jästen med lite av
vattnet. Tillsätt resten av vätskan
samt mjöl och rör ihop till en lös
deg. Strö över lite vetemjöl och täck
med en handduk. Låt jäsa 1-1,5 timme.
Värm
ugnen till 240-250o
Smörj två plåtar. Strö ut 0,5-1 dl
vetemjöl på bakbordet. Tippa
försiktigt ut degen. Knåda
inte. Strö ytterligare 0,5 dl
vetemjöl över degen och platta ut hela
degsjoket försiktigt med handen. Skär
snabbt (enklast med degskrapa) degen i
6-7 cm smala remsor. Dela sedan varje
remsa i 2-3 delar på snedden. Det
viktigaste är att bitarna blir ungefär
lika stora, men de måste inte se
likadana ut. Flytta över till plåtarna
och grädda. Ca 20 minuter för första
plåten och något kortare tid för andra
plåten. Låt svalna utan handduk.
(Recept
från Nya Annas mat, Anna Bergenström.)
|