Ett fantastiskt bröd

Detta är ett oerhört lättgjort bröd som bara jäser en gång och sedan stjälps upp på bakbordet och skärs i sneda bitar. Passar perfekt till den hemmagjorda färskosten eller kronärtkocksdippen. Ska vara gjort samma dag det ska ätas.

Ingredienser:
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g(1/2 paket) jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12,5 dl vetemjöl
+ mjöl till utbakningen

Smula jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Lös upp jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vätskan samt mjöl och rör ihop till en lös deg. Strö över lite vetemjöl och täck med en handduk. Låt jäsa 1-1,5 timme.

Värm ugnen till 240-250o Smörj två plåtar. Strö ut 0,5-1 dl vetemjöl på bakbordet. Tippa försiktigt ut degen. Knåda inte. Strö ytterligare 0,5 dl vetemjöl över degen och platta ut hela degsjoket försiktigt med handen. Skär snabbt (enklast med degskrapa) degen i 6-7 cm smala remsor. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det viktigaste är att bitarna blir ungefär lika stora, men de måste inte se likadana ut. Flytta över till plåtarna och grädda. Ca 20 minuter för första plåten och något kortare tid för andra plåten. Låt svalna utan handduk.

(Recept från Nya Annas mat, Anna Bergenström.)