Himmelsk
fransk chokladtårta
Ju mörkare choklad
desto godare. Konfekt.
Ingredienser:
150 g smör
2 dl socker
150 g mörk blockchoklad
4 ägg, delade i gulor och vitor
1,5 dl vetemjöl
Glasyr:
100g mörk blockchoklad
1-2 msk smör
Smält
chokladen. Rör smöret mjukt med
sockret. Lägg i en äggula i taget och
rör väl mellan varje. Häll i den varma
chokladen i smeten och rör om. Blanda i
vetemjöl. Vispa äggvitorna fluffiga och
styva med elvisp. Vänd försiktigt ner
äggvitorna, lite i taget, i smeten. Den
behöver inte bli jämn. Häll smeten i
en rund smord och bröad form som rymmer
ca 1,5 l och har en avtagbar kant.
Grädda i 175o
värme i 30-35 minuter. Kakan ska
vara alldeles lös i mitten. Låt den
svalna. Glasera med smält choklad
blandat med en smörklick. Servera med
löst vispad grädde.
(Recept
från Nya Annas mat, Anna Bergenström)
|